DUNK SINCE ’85 / DUNK LOW DISRUPT
Hayatlarımıza 35 yıl önce giren Dunk, okul renkleriyle ilk piyasaya çıktığında takım ruhunu yansıtan en önemli sembollerden biri olmuştu. Parkede hayat bulan Dunk, yarattığı etki ve ruhla parkenin çok ötesine geçti.
Peter Moore imzası taşıyan Dunk’ın tarihi kolej basketbol sahalarında başladı. 80’lerde, geleceğin NBA yıldızlarının yeteneklerini sergilediği kolej ligi oldukça ilgi çekiyordu. Şampiyonu belirleyen “Final Four” maçları kıran kırana geçiyor, taraftarlar ise kendi okullarını desteklemek için tribünleri dolduruyorlardı.
Dunk, farklı renkleri birleştirdiği çarpıcı tasarımıyla dönemin sade renklere sahip diğer basketbol ayakkabılarından ayrılıyordu. Nike, Dunk’ın bu karakterini kendi çatısı altındaki takımlar için yorumladı ve bu okulların renkleriyle tasarlanan “Be True To Your School” serisi ile kolej ligini domine etti. Dunk; Michigan, Arizona, Kentucky, Iowa, Georgetown, Syracuse, St John’s ve UNLV’nin renkleriyle, iz bırakmak isteyen cesur nesillerin sembolü haline geldi. Soyunma odasından sahaya uzanan ve ekip ruhunun temsilcisi haline gelen Dunk’ı sadece oyuncular değil, taraftarlar da giyiyordu. Okullarının ya da destekledikleri takımın ayakkabılarını giymek, sahadaki idolleriyle özdeşleşmenin bir yoluydu.
Dunk’ın hikayesi, basketbol sahası ve tribunlerle sınırlı kalmadı. Gücünü; bireysel farklılıkların takım ruhuyla birleştirilmesinden, farklılıklara rağmen birlik olmaktan alan Dunk’ın bu karakteri sahanın dışına çıktı ve sokak kültürünü derinden etkiledi. Dunk’ın tüm modellerine karşı duyulan tutku, onu çağdaş sokak giyimi ve kültürünün bir simgesi olarak pekiştirdi.
Hiphop, kaykay gibi alt kültürlerde ikon olurken podyumda ve televizyonda da karşımızda çıkıyordu. Saha dışına ilk adımını 1987-1988 yıllarında atan Dunk, The Mix Crew’in “Black Leather Ep”sinin kapağında bize göz kırpıyordu. Bir sonraki yıl Spike Lee’nin School Daze’inde yerini aldı. Shut Skate ekibinden Peter Beasley kaykayın üzerinde Dunk’la görüldü ve bu Dunk’ın geleceğini şekillendiren ilk adımlardan biri olacaktı.
Özünde hala bir takım ayakkabısı olma özelliği gösteren Dunk, sokak modasını benimsemiş nesil için ilk sneakerdir. Onu giyenler bireysel stillerini yansıtırken aynı zamanda ait oldukları topluluğunu da yansıtırlar.
Çok yönlü ve kültürel olarak her döneme uyum sağlayan Dunk’ın basketboldan, kaykay parklarına, sokaklardan koleksiyoner raflarına uzanan yolculuğunun temelinde; konulan her etikete karşı duran asi bir tavır, form ve ifade olarak zamansız bir modernlik var.
DUNK DISRUPT
Dunk, yaratıcı bir tasarımın özgün topluluklarla birleşmiş halidir. Meydan okuyan ruhun birliğinden doğan kuvvet ise bugün yenilikçilikle birleşiyor.
Son zamanlarda Dunk’a odaklanan spot ışıkları, onu çığır açan işbirlikleriyle ve mirasından ilham alan sayısız görünümle aydınlatıyor.
Mirasına yeni bir siluet ekleyen Dunk karşımıza kadınlara özel Dunk Low Disrupt ile çıkıyor.
Başta Nike Air Train (1984) olmak üzere Nike’ın 80’lerde ürettiği basketbol ayakkabılarından aldığı ilhamla, benzersiz kadınsı bir his yaratmak için kullanılan abartılı oranlar ve özel platformuyla klasik formun modern bir yorumunu sunuyor. İkonik Dunk çizgisinden yola çıkılarak tasarlanan Disrupt; dış tabanı ve üst panellerin etrafına katılan ekstra boyut, ayakkabının dayanıklı tasarım çizgilerine yeni bir enerji katarken, uzatılmış köpük dolgulu dil gibi ayrıntılar günlük giyilebilirliği destekliyor. Bu tasarım, Air Train ve orijinal okul serisinin tonlarını içeren klasik bir renk paletiyle piyasaya sunuluyor.
Bir yanıt yazın